Kessies Dagbok  Senaste uppdatering 12 maj 2007

2001-2002

Juni 2001 kom den lilla tjej hem till oss. Full fart var det från början!:-)Hon har tagit oss med storm! En glad och öppen tik som tycker det är väldigt roligt att leka med matte.

20 april 2002  Kessie gjorde en strålande prestation då hon två dagar efter sin ettårsdag blev uppflyttad till lägreklass/spår! Hon kom till och med på prispallen och fick sin första prisbuckla! Placeringen blev 2:a av tolv hundar, kalas tycker matte! Nu tränar vi målmedvetet för start i lägreklass till våren 2003

2003 

27 april Idag har Kessie gjort sin debut i lägre klass spår och det gjorde hon bra. Fullt på både spår och upptag, resultatet blev godkänd. Vi missade lite på lydnadsdelen, men det tar vi som bristande tävlingsrutin!:-) Nu arbetar vi vidare mot uppflyttning till högre klass. Kessie har även börjat träna sök och det tycker hon är väldigt skojigt.

4 maj Nu har vi varit iväg på tävling igen, bäst att smida medan järnet är varmt! :-) Kessie gjorde det jättebra idag, lydnaden gick mycket bra , vilket gjorde matte väldigt glad! Spåret fixade hon galant och dagens resultat innebar uppflyttning till högre klass/spår. :-)) Det som nu står närmast på schemat är en officiell utställning i mitten av maj.

17 maj Kessie har nu visats på utställning och matte skötte sig ganska bra! Kessie gjorde det jättebra! Domaren tyckte väldigt mycket om henne...men tyvärr var hon inte riktigt fullpälsad, så det blev en slät etta i bruksprovsklass, samt en etta i Kk, men vi var ju ensamma i klassen så det räknas väl inte riktigt!:-) Matte fick blodad tand och det lär nog bli några fler utställningar. Men vårt främsta mål nu är att bli klara för att tävla i högre klass spår!:

20 september Så har lilla Kessie gjort det igen! Första spårtävlingen i högre klass kunde inte slutat på ett bättre sätt! 505,75p, uppflyttad till elitklass och överst på prispallen. Dessutom charmade hon domarna totalt med sitt glada trevliga sätt, de tyckte det var jätteroligt att se en pigg, glad och dessutom mycket duktig collie i arbete. Matte bara myser.:-)) Nu finslipar vi under vintern och debuterar i elitklass till våren.

2004                                                                                                                     Januari Året har börjat bra! Kessie vann Östergötlands LO's Aktivitetspris  för året 2003.

Mars Äntligen har snön försvunnit och vi har kommit igång med spårträningen. Kessie är lysande i spåret, hon har en enorm arbetsvilja och jobbar ut spåren jättebra! Vi fortsätter att putsa på lydnaden och räknar med att göra debut i elitklass under våren.

Maj Träningen fortskrider! Vi jobbar med lydnadsmomenten i elitklass  bruks och har siktet inställt på att starta under sommaren! Det är många moment som ska sitta i högsta klassen! Vi jobbar på! Kessie är lika pigg och glad som vanligt! Att spåra...det är nog det roligaste hon vet.:-))

Juni Nyss hemkomna från Rasmästerskapet i Stockholm där Kessie har debuterat i elitspår, vilket inte gick så bra. Mycket strul i rutan och inte samma driv i spåret som det brukar vara. Vad det beror på är svårt att säga, ett hällregn under natten till lördagen gjorde att markerna dränktes i vatten, upptagsruta (som var max 20 meter djup ner mot en bergvägg), och spår låg i ett område väldigt nära klubben där hundägare rastar sina hundar. (En av de tävlande mötte ett helt gäng i skogen!) Arrangörerna hade valt att lägga spåren väldigt nära klubben då vi inte var så många tävlande!!! Blev besviken när jag såg rutan, som inte höll måtten och ännu mera besviken när vi gick iväg på spåret, hade hört att spårmarkerna skulle vara väldigt fina, men så var inte fallet för oss, så jag valde att sela av efter två pinnar.  Lite tråkigt att vi inte fick samma förutsättningar som tävlande under en vanlig tävlingsdag. Hunden som var kvar efter spåret fick göra uppletande och lydnad i raskt tempo, inga tillfällen till vila! Hund och förare var jätteduktiga, ett stort Grattis, men brukshundarna får inte behandlas på detta sätt! Kanske behöver arrangemanget på Collie-SM för brukshundar läggas upp på ett annorlunda sätt i framtiden om vi dessutom ska ha alla klasser officiella. Tråkigt att brukshundarna viftas bort på detta sätt.. Folk reser väldigt långt för att delta i ett rasmästerskap, vilket kostar både tid och pengar och man räknar med att förutsättningarna ska vara likvärdiga en vanlig tävling. Så var dock inte fallet på Collie-SM denna gång...tyvärr.  Jag har deltagit vid flera mästerskap i elitklass spår och alla har varit väldigt bra genomförda och jag hoppas att detta var ett undantag! Men vi laddar om och anmäler till tävlingar så snart vi kan! Kessie är lika pigg och glad som vanligt!:-)

Augusti Vi har tur! Kessie har börjat löpa och det betyder att vi kan tävla i under senare delen av augusti och i början av september!:-) Så var då löpet över och hade tänkt att tävla på hemmaplan i augusti, men mindre kul är att vi blev bortlottade på vår hemmatävling! Men det är bara att anmäla på!:-)

5 september Idag har vi varit iväg på en spårtävling i elitklass. Kessie gjorde en bra tävling även om det blev ett par missar på lydnaden, (t.ex. tjuvstart på metallapportering!!!) missar som kostade ganska många poäng. Men det tar vi igen på nästa tävling!:-) Målsättningen var att bli godkända i elitklass och det lyckades med råge..512,25 poäng totalt, med 3:e bästa special. Border Collie i topp, men bara 4 poäng före på specialen.:-) Bra jobbat! Jag är väldigt nöjd med "första" ,(rasmästerskapet har jag glömt!), starten i elittävling, med fina spår och en välarrangerad tävling. Nu vet jag inte riktigt vad som händer härnäst, vi slipar vidare på lydnaden, sedan får vi se! Jag höjer målsättningen till nästa tävling, certpoäng vore roligt!:-) Tycker det fantastiskt bra att på sex tävlingsstarter i livet redan ha blivit godkänd i elitklass/spår! Kessie en riktigt duktig liten gumma!:-)

15 oktober Kessie är lika lysande som vanligt, en väldigt arbetsvillig hund. Hon är med på allt! I vinter ska vi träna in lydnadsklass III och förhoppningsvis göra debut under våren/sommaren. Vi jobbar vidare med brukslydnaden och Kessie gör framsteg varje dag. Apportering av tungt föremål har vi avstått på tävling hittills, men till våren...då får konkurrenterna se upp!:-)

8 november Äntligen har vi kommit igång med sökträning igen! Kessie jobbade jättebra! Raka fina sökslag, jobbade sig framåt i rutan, lokaliserade figuranten, plockade rullen och full fart in!:-) Påvisningen likaså, ingen tvekan där inte! Hon tyckte det var störtkul! Vi hoppas kunna träna regelbundet och målsättningen är att starta i lägre klass till våren/sommaren, vi får se om vi kommer dit. Certpoäng i spåret har dock högsta prioritet!

30 november Ja,ja nu är det fullt med snö i skogen så sökträningen hänger i luften just nu! Men vi tränar lydnadsmoment allt vad vi orkar. Vi ska ut i lydnadstrean så snart vi bara kan.:-)

31 december Denna lilla lysande stjärna är fantastisk rolig att träna med! Alltid glad och pigg som en liten ekorre!:-) Idag var vi en tur till klubben och alla fick sig en liten träningsdos. Just nu intensivtränar Kessie på rutan och det ger resultat.:-) Rutan var uppställd innan Kessie kom in på planen och vad gör denna lilla gumma...joo hon sticker rakt ut i rutan och ställer sig! Yes, poletten har trillat ner!:-) Vi är inte klara för start ännu, men det går väldigt fort framåt.

2005

6 januari Idag stod lydnad och uppletande på agendan! Kessie är lika lysande varje gång, rent otroligt! Hon är så balanserad i allt hon gör och hon gör det med fart och fläkt! En ren fröjd att träna med denna hund. Hon alltid pigg och glad!

30 mars Kessie lika lysande som vanligt, älskar att träna med matte!:-) Nu börjar tävlingssäsongen att närma sig och vi trimmar för att kunna göra bra resultat.

3 april Nu har hon gjort det igen lilla gullklimpen!! Idag var vi iväg och tävlade i lydnadsklass III, ville bara testa för att se vad vi behövde fila mer på. Mycket glad blev jag när vi fick resultatet, vi vann klassen och fick ihop till ett 1:a pris! Visst finns det att fila på, och nu satsar vi på elitklass till sommaren! Kul, kul!

17 april Så i elfte timmen gav vi oss iväg för att pröva på en korning, Kessie fyller fyra år den 18 april och korningen vi anmält till var den 10 april! Det gick ungefär som jag hade räknat med, och jag valde att avbryta när vi hade avverkat 2/3 av banan, då jag tyckte att hon inte hade släppt tidigare moment riktigt. Ville inte riskera något, tävling är viktigast för mig.  De moment som hon genomförde gjorde hon bra. Domarnas omdöme blev att Kessie är en öppen och tillgänglig tik som snabbt svarade på retningar och att hon anpassade sig väl i testsituationen. Som sagt det gick ungefär som jag hade räknat med och det känns bra att vi provade innan det var för sent, och Kessie är samma pigga, glada och arbetsvilliga hund som hon alltid har varit. Dessutom är hon en väldigt klok hund!:-) Nu satsar vi lydnadsklass elit och elitklass/spår och hoppas på bra resultat under säsongen.

8 maj Efter att ha blivit bortlottade på spårtävlingar kom vi då äntligen med! Tyvärr började Kessie löpa så det blir inget tävlande på ett tag. Vi tränar på och siktar mot nya tävlingar under sommaren/hösten. Just nu har Kessie fullt upp med att fria till familjens äldre gentleman Timmie, som dock är måttligt road av karltokiga damer!:-) 

19 juli Jaha, då var det dags igen! Bortlottad från tävling......bara att leta nya tävlingar! Kessies humör är på topp och vi hade hoppats att komma med på hemmatävlingen, men sådan tur har vi inte!

3 september  Äntligen kom vi då iväg på en spårtävling, det var på tiden. Kessie skötte sig bra som vanligt, men idag tog hon ett klockrent bakspår i rutan, sånt händer även den bäste! :-) Spåret gick dock lysande och vi kom runt på 20 minuter med alla pinnar med oss i mål. Tre föremål i uppletande rutan, hon hade snos på det fjärde och slog och slog, men fick inte fatt idet, så gick tiden ut. Hon jobbade väldigt bra. Lydnaden gick bra, vi hade medelbetyg från 8,25 till 10 på de flesta momenten, gladast är jag nog över att vi fick en 9:a på framåtsändandet, ett svårt moment! Tråkigt nog var lilla nippertippan inte på apporteringshumör, ville inte ta metallen och då avstod vi också tungapporten.Det kostade många poäng! Detta ska vi hårdträna på nu! Vi skrapade ändå ihop certpoäng både på lydnaden och på specialen,trots missarna, men det fattades lite till certpoäng totalt.

5 oktober I helgen har vi varit och tränat sök med många trevliga kamrater, tvåbenta och fyrbenta! Det gick över förväntan bra och Kessie visade att hon är en fantastiskt duktig sökhund! Nu hoppas vi kunna träna vidare och så småningom ha målet att tävla i sök.

16 oktober Kessie är lika pigg och glad som vanligt! I helgen har vi tränat uppletande och spårupptag och hon jobbar fantastiskt bra!

5 november Kessie omlyst, resultat lika som när hon var valp dvs. UA. :-)

16 november  Nu har vi provat med fast rulle i söket och det gick kanonbra!:-) Fyra fina skick med påvisning som Kessie löste på bästa sätt. Nu jobbar vi vidare och har tävling som mål i sommar! (Om allt går som vi har tänkt oss blir det ju smått under våren!:-))

4 december Nu har hon gjort det igen!:-) Debut i lägre klass sök och vilken debut sedan! Vädrets makter var inte med oss idag! Trots snöblandat regn hela dagen, med moddiga planer och mycket blött i skogen, jobbade Kessie fantastiskt bra! Snittpoängen på lydnaden låg på 8,5 och vi fick ihop 260,75 och 9½ av båda domarna på söket! Hon jobbade lysande.:-) Kessie vann klassen med lysande 507,75 p! Budföringen hade vi glömt bort!:-) Men det gjorde inget, det gick så bra ändå!:-) Stort tack till alla träningskompisar, utan er hade vi inte lyckats så bra! Nu tar vi vintervila och kommer igen till våren. Eller rättare sagt vi väntar in löp och förhoppningsvis valpar till våren. Tävlandet hoppas vi kunna återuppta till hösten 2006!:-)

2006

2 januari Kessie har börjat löpa och kommer att paras med Lindlyckans Nimbus, Vi hoppas att det blir valpar i slutet av mars.:-)

17 januari "En ska inte räkna ut nåt i förväg" var det väl Raskens Ida som sa! Kessie har haft ett s.k. tyst löp, hon visade inte mycket när hon löpte och var inte ett dugg intresserad av hanhundar. Kanske var hon påverkad av att den enda hanen i vår flock, Timmie, blev en ängel i slutet på december. Kessie har alltid uppvaktat honom när hon har löpt. Nu satsar vi på tävling under våren och gör ett nytt försök nästa gång hon löper.

11 maj Fantastiskt...vi kom med på en tävling vi hade anmält till! Hade anmält till två tävlingar samma helg och vi kom med på en av dem... i sista minuten, pust! Nåväl, det var svåra förhållanden och många hundar hade tagit bakspår och missat pinnar i spåret och det gjorde vi också! Närmare bestämt två stycken! Men vi kom runt i spåret och Kessie jobbade väldigt bra trots att vi inte fick med oss alla pinnar hem. Uppletandet var ett äventyr i sig! En mycket svår ruta och det visade sig när 50% av deltagarna bara hittade ett föremål...så gjorde även vi! Lydnaden var ok, vi uppnådde certpoäng på lydnaden med en nolla i bagaget, tungapporteringen naturligtvis! Kessie stack ut och hämtade den, men fick kämpa ordentligt för att få med sig den in, tappade den flera gånger! Jaja, det är bara att fortsätta träna, hon tycker den är vääääldigt tung! Jag håller med! Vi jobbar vidare, och hoppas kunna tävla sök i sommar.

2 juli Nu har hon gjort det igen.....
Vi har fått CERTPOÄNG i spår!:-) Närmare bestämt 560,25p. Alldeles lysande var lilla gullklimpen idag! Fullt på spår och upptag och inte nog med det....vi fick med oss alla fyra föremålen i uppletande rutan! Kessie plockade alla fyra på 2 min och 45 sek, (man har 5 minuter på sig i rutan). Domare och tävlingsledare tog upp en spontan applåd när vi var klara med det momentet!:-) Lydnaden genomfördes i 30 gradig värme, låg sist på dagen och visst var det lite missar här och där, men summan av kardemumman blev ju väldans bra!:-) Hon är för härlig min lilla tös!  Nu jobbar vi för att kunna tävla i högre sök, vi provade lördagen den 1 juli, men jag kunde konstatera att vi har tränat för dåligt och valde att avbryta den tävlingen, men vi kommer igen! Det var ju skönt att vi fick ordentlig revansch i spåret idag!:-)

1 augusti Kessie kommer in i löp vilken dag som helst och då kommer hon att paras med Victor, mer info finns på valpsidan. Vad det gäller tävlingar så ligger vi som åttonde reserv på en spårtävling den 5 augusti och har inga förhoppningar om att komma med tyvärr! Så om allt går som jag tänkt mig så blir det ingen mer tävling för Kessie under hösten, vi hoppas ju på valpar! Tävlingsbiten tar vi tag i till våren igen, men man vet aldrig!

18 september Ja se där med hundar blir man aldrig klok på !:-) Kessie har inte börjat löpa ännu.....och vi har missat fler tävlingar! Nu tänker jag anmäla henne till en spårtävling, och kommer vi med så har hon antagligen börjat löpa!:-) Vi har tränat på som vanligt både spår, sök och lydnad och hon är lika pigg som vanligt.:-)

14 oktober Någon spårtävling blev det inte då Kessie började löpa i slutet av september. Vi har haft Victor på besök i några dagar, men någon parning fick vi inte till trots att vi var rätt i tid och väntade ut Kessie i ganska många dagar. Victor visade  intresse för Kessie, men Kessie gav honom kalla handen! Så kan det gå!  Nu ska vi inrikta oss på träning och tävling och förhoppningsvis blir det någon söktävling under hösten/vintern

2007

26 mars Då var tävlingsdebuten för säsongen avklarad! Det gick hyfsat bra, 10 upptag, 9 spår, tyvärr bara ett föremål i uppletande rutan och några missar på lydnaden, men vi skrapade ihop 489 poäng och kunde åka hem och vara ganska nöjda. En stilstudie från fria följet...ser riktigt trevligt ut!:)

Stort tack till Gudrun som tog många fina bilder från tävlingen!

Söndag 6 maj Jag har haft mina aningar om att allt inte står riktigt rätt till med Kessie, hon har visat väldigt små tecken på att något är fel. Igår var hon sig inte lik i spåret, hon hade inte samma drag  som hon brukar ha! Vi var och tävlade spår, men jag selade av henne efter 5 pinnar, hon hade inte samma motivation som hon brukar ha och blev trött! Normalt går hon ett elitspår med god motivation, men det gjorde hon inte igår, hon blev väldigt trött! Antingen har hon något bekymmer med livmodern eller så har hon drabbats av någon fästingburen sjukdom! Ledsamt är det och i morgon åker vi till veterinären och kontrollerar henne.

Lördag 12 maj Suck! När vi kommit med på alla tävlingar vi har anmält oss till så måste vi lämna återbud då Kessie inte är frisk. Vi har gjort stora veterinärkontrollen och den visade att hon har problem med livmodern och är nu satt på antibiotika. Jag hoppas att hon återhämtar sig efter den kuren så att vi kan komma igång med tävlandet igen. Tråkigt, men samtidigt skönt att få svar på vad det är som är fel i ett tidigt skede.

Fortsättningsvis kommer jag att skriva om alla hundarna i en dagbok. Länk finns i menyn till vänster.