Tovas Dagbok

Senaste uppdatering

12 maj 2007

Lördagen den 2 oktober 2004 kom lilla Tova in i vårt liv. Efter en lång resa, som gick väldigt bra, har Tova gjort sig hemmastadd i sitt nya hem med katter och hundar. Det ska bli väldigt spännande att se hur Tova utvecklas så här långt ser det väldigt bra ut. Tova är en liten tjej med mycket go i!

Tack till Elisabeth i Årjäng för att vi fick sova över hos er. Tack till Elisabeth i Ramnes för att jag fick ta hem denna lilla goding. :-)

Torsdag den 7 oktober 2004 Idag har vi varit och hälsat på en collievalp som är lika gammal som Tova. De är dessutom släkt, Tovas morfar är pappa till denna lilla tjej som kallas Kajsa. Tova har också lärt sig att gå i koppel, hon tycker att det är ganska onödigt att gå i koppel för hon kan bra själv! Men hon ger med sig efter lite protester och sedan är det riktigt kul att gå en kort sväng i koppel!

Söndag 10 oktober 2004 Nu börjar Tova bli riktigt hemmastadd, hon har bott hos oss i en vecka nu. Hon är en väldigt balanserad liten tjej, full fart ett tag, sedan kopplar hon av och går och lägger sig och vilar en stund.

Söndag 17 oktober 2004 Idag har vi haft ett riktigt busväder så lilla Tova har bara varit ute korta stunder. Hon är väldigt duktig på att vara själv hemma och vakta huset när de vuxna hundarna går på långpromenad. :-) Idag försökte matte städa huset...och det var lättare sagt än gjort! Tova och Alice tyckte att de skulle vara med och städa, att det var full fart ett tag är en underdrift!:-) Med samlade krafter fick vi dock ordning på tillvaron igen. Nu hoppas vi på lite torrare väder framöver så vi kan gå lite valpspår. Tova använder näsan väldigt bra. När vi går på kvällsrundan går hon så käckt med i kopplet och hon tycker det är jättekul att följa med de stora hundarna.

Måndag 8 november 2004 Nu var det ett tag sedan vi rapporterade om lilla Tovas bedrifter. Bus hittar hon på varje dag! I morse såg jag ett svart knyte som ilade förbi mig bärandes på en stor klump, som jag inte riktigt såg vad det var! När jag tittade efter såg jag att det var halva frukostlimpan hon hade burit iväg med!!!:-) Snabb som en lite vessla är hon...och matglad! Nåväl, hon fick inte äta upp den, men hon tyckte att hon hade gjort ett riktigt fynd innan matte kom och förstörde glädjen! Hon växer så det knakar och hon är väldigt söt, öronen börjar falla på rätt plats och hon har ett ljuvligt uttryck!:-) Nya bilder kommer senare, i avsaknad av digitalkamera tar det lite längre tid att få fram nya.   I går var vi på sökträning och Tova fick vara med och valla rutan, träffa andra hundar och en massa glada söktanter. Kajsa träffar hon flera gånger i veckan och då har de buskul!:-)

Söndag 13 november Tova är en naturbegåvning när det gäller spårning!:-) Nu har vi satt igång lite försiktigt med spårträning och det går utmärkt! Låg näsa och jobbar mitt i spårkärnan!:-) Hon tyckte det var väldigt roligt att spåra!

Tisdag 30 november Tova har nu blivit fyra månader gammal, på bilden intill är hon ca 3,5 månader. Hon håller på att utvecklas till en mycket vacker liten vovve! Nu har vi fått massor av snö! Spårningsövningarna får vänta, snön försvinner nog snart igen! Vi lektränar inomhus så gott det går. Tova har varit med på brukshundklubben och  bekantat sig med omgivningarna.

Torsdag 30 december Tova växer och blir vackrare för varje dag!:-)  Nu har snön försvunnit igen och när jägarna har jagat av sig för denna gången ska vi ta upp spårträningen igen. (Mellandagsjakt är väldigt populärt i mina trakter) Vi åker till brukshundklubben ett par gånger i veckan och det tycker Tova är kul. Hon är en framåt och orädd liten fröken som är med på det mesta. Lydnadsträning har vi inte påbörjat riktigt ännu, men vi tränar kontakt- och hämtaövningar nästan varje dag.

2005

Torsdag 6 januari  Idag har vi provat på uppletande, och det gick mycket bra när Tova väl kom på vad det var för kul vi skulle göra!:-) Hon tyckte det var väldigt roligt.:-)

Onsdag 30 mars Tova växer så det knakar!:-) Nu har hon fyllt åtta månader, tiden går fort! Vi har gjort debut på hundutställning, och det skötte hon med bravur! Lite busig var hon i ringen, men det ska de vara när de är unga och har en matte som inte är proffs på utställning direkt!:-)) Men jag tycket att vi klarade oss bra båda två. Tova fick inget HP för domaren tyckte att hon "behövde tid att växa i sin luftiga kropp" ...och tid har hon ju!:-) Nu väntar vi med utställning tills Tova kan visa upp sig officiellt. Nu verkar våren vara på ingång och det känns väldigt skönt! Vi har kommit igång med regelbunden träning och Tova tycker det är kul att träna och är en pigg och glad hund. Vi sätter första delmålet till start i appellklass till hösten så får vi se om vi når dit!

Måndag 6 juni Nu har Tova hunnit bli 10 månader och hon har just avslutat sitt första löp.Tovas syskon är väldigt duktiga och har visat framtassarna både i utställnings och lydnadsringen. Mina närmaste planer för Tova är att åka på en officiell utställning i sommar. Självklart siktar också på appellstart under hösten och hoppas vi når dit.

Söndag 24 juli Idag fyller Tova 1 år, tiden går väldigt fort! 

Torsdag 28 juli Lilla Tova är en riktigt duktig spårhund.:-) Inga bekymmer alls, och det är full fart i spåret. Hon börjar bli duktig även på lydnadsdelen, det kommer sig alltmer.

Måndag 28 augusti Yippie, flera polletter har trillat ner i denna lilla yrhättas huvud!:-). Idag var hon riktigt seriös när vi tränade.:-) Hon tycker det är störtkul att träna, men ibland har hon inte riktigt tid att vänta in mig.:-)

Lördag 8 oktober Idag har Tova genomfört ett MH på ett brilliant sätt! Inga kvarstående rädslor och skottfast. Hon visade alla sina goda sidor med bra leklust, samarbete, nyfikenhet och gripande. Hon skötte sig exemplariskt ! Dessutom hade vi ganska kul när vi gick genom banan!:-) Matte är ganska stolt och glad!

Söndag 16 oktober Tova är en pigg och livlig krabat! Uppletandet börjar sitta nu, hon utförde ett riktigt bra arbete i går.:-) Spårträningen går framåt, hon är väldigt ivrig på att spåra och i början av spåret går det i full fart, kanske lite för mycket full fart! Men det är ju ett bra tecken! Pinnarna markerar hon väldigt snabbt, så vi jobbar på att markeringarna ska bli tydliga och det blir bättre och bättre. Lydnaden går framåt för varje dag och hon är lika arbetsvillig som i spårarbetet. En glad tjej!

5 November Nu är Tova röntgad och resultatet kunde inte bli bättre, A på båda höfterna!:-)

12 November Just nu håller vi på med apporteringsövningar inomhus, att springa efter och hämta är ingen konst tycker Tova och kul är det också! Men nu ska vi få till ingångar och hålla fast tills matte säger loss!:-) Träningen går mycket bra, Tova är samarbetsvillig och tänker så det knakar!:-) Vi har också tränat på platsliggning med störning på planen för första gången och Tova skötte sig utmärkt! Momentet är långt ifrån klart, men vi har ingen brådska.:-) Uppletande går i full fart, fältspår klarar hon galant! Momentet hopp i appellklass är nästan klart. Nu är det "bara" resten kvar!:-)

11 december Vi tränar och tränar!:-) Tova tycker det är kul att träna och hon blir eld och lågor när det är dags för träning! Idag har hon jobbat ut ett appellspår i ganska kraftig vind och det gjorde hon kanonbra! Lydnaden går riktigt bra och snart ska lägga in lite kommenderingsövningar. Vi har tränat när det har varit folk och hundar på appellplan samtidigt med oss och det har gått hur bra som helst. Tova är uppmärksam på mig och hittar inte på något bus!:-) Jag har som målsättning att vi ska kunna komma till tävlingsstart under tidig vår 2006 så får vi se om vi når målet! Tova är en pigg och arbetsvillig tjej!

2006

7 mars Vintern håller i sig! Vi tränar så gott vi kan på halkiga och snöiga underlag. Tävlingarna i mars lär nog bli inställda om inte våren kommer fort nu! Tova har blivit en stilig tjej och vi planerar för  några utställningar under våren.

16 mars Vintern vägrar att ge sig! Spårträning ligger fortfarande på is! Vi hoppas att Kung Bore snart drar iväg till andra breddgrader så vi kan komma igång med träningen ordentligt! Mycket glädjande nyheter har vi fått i veckan, alla valparna i Tovas kull är nu röntgade och alla har A på höfterna, dessutom var alla valparna fria från CRD!

3 maj Nu var det ett tag sedan dagboken uppdaterades! Vi fortsätter att träna och har skjutit fram tävlingsplanerna till i sommar. Tova är inte riktigt färdig för tävling ännu, men det kommer! Nu tränar vi på att lydnadsmomenten ska fungera under störning  och vi har börjat lägga in lite kommenderingsträning. Tova är riktigt duktig när vi är på appellplanen, hon är uppmärksam på vad jag ber henne om även om det är flera hundar med mattar/hussar på planen samtidigt som oss. Men det spritter i hela kroppen på henne!:-) Hon är en mycket livlig liten dam med ganska mycket egen vilja, så vi tar det väldigt varsamt och metodiskt! Den dagen då vi kommer till tävling ska vi vara ett team och ha ett gott samarbete! :-) Vi ska på utställning om ett par veckor, spännande!

13 juli Vi tränar på och det går riktigt bra. Tova är en mycket arbetsvillig hund och nu känns det att vi jobbar ihop! Platsliggning fungerar riktigt bra och de övriga momenten i appellklass börjar sitta!.-) Tova spårar riktigt bra och plockar alla pinnarna i spåret. Budföring går också riktigt bra och hon tycker att det är kul att springa till mottagaren. Nu börjar vi närma oss tävling! Har siktet inställt på en tävling i september, bara hon inte börjar löpa...det börjar dra ihop sig mot löp. Men vi håller tummarna för att hon drar på löpet tills efter tävlingen.

17 september Äntligen har vi debuterat i tävlingssammanhang och den debuten kan man inte annat än vara nöjd med!:-) Vi har varit iväg och tävlat appellspår och Tova har varit jätteduktig! 10-10 på spåret, hon gick som en klocka mitt i spårkärnan trots att det blåste ute på gärdet. Budföringen gick snabbt...för snabbt!:-) Hon tjuvstartade och jag brydde mig inte om att kalla tillbaks henne så där fick vi en nolla! Men det spelar ingen roll, bara hunden är pigg och glad! Lydnaden gick väldigt bra, men vi nollade apporteringen, jag hade tänkt att avstå, det momentet är inte riktigt befäst ännu. ( Vi har haft lite delade meningar om just detta moment.:-)Men så flög f-n i mig och jag testade, men hon kom inte tillbaka med apporten! Där fick jag!   I övrigt gick hon jättebra, 8,7 i snittbetyg på övriga moment. Så jag är mycket nöjd med dagen!:-)Vi placerade oss som trea i dagens tävling och fick med oss en buckla hem!:-) Skönt att ha klarat av appellen, nu ska vi träna på momenten som ingår i lägre klass och siktar på start till våren.

22 oktober Alltså, snacka om timing! Jag hade planerat in en tävling på min hemmaklubb den 24 september men fick lite kalla fötter då jag visste att det var löp på gång. Hittade en lämplig tävling den 17 september, fick efteranmäla dit och som jag redan skrivit så lyckades vi få till uppflyttning till lägre klass den dagen.:) Tova började löpa fyra dagar efter!! Det kallar jag bra timing.:) Nåväl nu är löpet överstökat och vi kan börja åka till klubben och träna igen. Vi har naturligtvis tränat på andra ställen under löpperioden och Tova är jätteduktig. Nu jobbar vi med de nya moment som ingår i lägre klass, krypet är det svåraste av de nya momenten och här gäller det att vara noggrann från början och ta det väääldigt lugnt. Spåret fixar hon plättlätt!:) Hon har visat att hon är en mycket bra spårhund, långa spår i skogen är inga problem. Idag hade jag lagt in en spetsvinkel i spåret och det löste hon utan problem! Hon spårar med stor gläde och bra motivation! Kul! Tävlingsstart i spår blir det troligen inte inte förrän till våren, säsongen börjar ta slut. Kanske försöker vi oss på någon lydnadstävling, vi får se!

2007

31 mars Tiden rusar iväg...det var ett tag sedan dagboken uppdaterades, men vi har inte legat på latsidan för det!:) Idag har vi varit och provat det nya mentaltestet och det gick bra. Tova skötte sig alldeles utmärkt och löste alla situationer mycket bra! Vi tappade tyvärr poäng i kampmomentet för Tova ville inte kampa lika mycket som domarna ville! Men kampa det kan hon i vanliga fall!:) Totalpoängen blev 297p, lite retligt då gränsen för godkänt är satt vid 300p! Domarna tycket absolut att vi skulle prova testet en gång till och att Tova då skulle klara det galant, men vi får se hur det blir med det. Det var roligt att prova det nya testet, men nu satsar vi mot nya mål! Tova ska löpa inom en månad och det ställer till det när det gäller en eventuell start i lägre klass, vi kanske får skjuta fram den starten ett tag. Kanske blir hon mammaledig ett tag...vi får se!:)

12 maj Tänka sig att man kan bli så glad för ett 1:a pris i Ökl på utställning!:) Men glad blev jag idag när vi visade upp oss i ganska hård konkurrens och en ganska sträng domare. Tova fick fin kritik, "Feminint huvud med bra parallellitet, bra öron, ögonen önskas mörkare. Tänder och bett UA . Något brant kors, något vea mellanhänder. Välvinklad bak. För dagen ej helt i pälskondition. Löpet verkar dröja, så vi tränar på mot start i lägre klass.